Trailrunners gebruiken hun hele lichaam en genieten bovendien van de pracht van de natuur. "Trail" is een Engels woord en betekent pad of spoor. Een trailrun is dus vergelijkbaar met een veldloop.
De loopondergrond kan variëren van zachte paden door de natuur, kronkelpaadjes door weilanden of over steenachtig terrein. Vaak loopt de route over gemarkeerde paden met soms een stukje dwars door het veld of het bos als de hardloper dit wil. Vanwege de hogere belasting ligt het looptempo bij trailrunning lager dan op een atletiekbaan of over asfalt.
Bij een veldloop gaat het niet om kilometers en beste tijden, maar om beleving, avontuur en uitdagingen in de natuur. Dus een korte adempauze en genieten van het landschap hoort er ook bij.
De loopafstand is slechts bijzaak bij trailrunning. Toch zult u merken dat veldlopen niet alleen veel van uw hele lichaam vergt, maar ook uw krachtuithoudingsvermogen en coördinatie bevordert. Ook oefent trailrunning de stapvastheid en de loopdynamiek.
Basisconditie is nuttig
Net als bij andere duursporten is het zeer belangrijk om nieuwe belastingen voorzichtig uit te proberen. Een bepaalde basisconditie en kracht komen erg goed van pas bij beginnende trailrunners. De hardlopers moeten zich immers bij elke stap opnieuw instellen op de wisselende ondergrond, reageren op oneffenheden en het lichaam stabiliseren. Dit vereist een merkbare stimulatie van de spieren van voeten, benen en bovenlichaam. Om kennis te maken met trailrunning kunt u het beste beginnen met enkele kleine oefeningen – bijvoorbeeld door een route te kiezen met korte stukjes door het terrein. Eens dwars over een gemaaide wei of door een klein stukje bos rennen, geeft een goede indruk van wat van deze sport mag worden verwacht. Verder kunt u op deze manier uw bewegingsapparaat geleidelijk aan de nieuwe belasting laten wennen.
Natuurbescherming krijgt voorrang
Duitsland telt bijna 200.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Ze worden regelmatig onderhouden en zijn uitstekend geschikt voor trailrunning. Saai wordt het nooit, want de paden gaan door pittoreske landschappen en bieden vaak voldoende kleine verrassingen voor een afwisselend parcours. Dit kan een wilde beek zijn, een wiebelende houten brug of een drassig gebied. Bovendien hebben de meeste wandelpaden een goede aansluiting op het openbare verkeer, zodat u uw trajecten kunt uitbreiden en steeds anders kunt indelen. Trailrunners met verantwoordelijkheidsbesef houden er rekening mee dat de natuur ook zijn rust nodig heeft. Ze schrikken geen wilde dieren op, maar laten ze met rust en respecteren natuurbeschermingsgebieden.
PERFECTE ONDERSTEUNING VOOR HET SPRONGGEWRICHT:
JuzoFlex Malleo Anatomic
Een gladde wortel, een losse steen – bij het hardlopen door de natuur kan het snel gebeuren dat u uw enkel verzwikt of een enkelband verrekt. Mogelijke latere gevolgen van dergelijke blessures worden voorkomen door de spronggewrichtbandage JuzoFlex Malleo Anatomic . Deze bandage is exact afgestemd op de menselijke anatomie en wordt niet alleen toegepast bij chronische instabiliteit van de buitenste en binnenste enkelbanden of ter preventie van artrose, maar ook in de mobilisatiefase. De vier verschillende elastische zones van de Malleo Anatomic zorgen voor een betrouwbare medische compressiedruk, maximaal draagcomfort en een perfecte aanpassing aan de anatomie van de voet. Dankzij de dunne uitvoering met ergonomisch geoptimaliseerde pelottes is de Malleo Anatomic geschikt voor langdurig gebruik in elke schoen.