NL
  • International

  • English Version EN

Pijn in de hand

Wat u tegen pijnlijke handen kunt doen.

De hand is een waar meesterwerk van de evolutie. De combinatie van immense kracht en absolute controle maakt de hand tot een onmisbaar instrument voor de mens. Zo is er nauwelijks een moment waarop de handen niet actief zijn, nauwelijks een activiteit waarbij de handen niet betrokken zijn. 

In de loop van ons leven buigen en strekken we onze handen wel 25 miljoen keer. Hoe vaak we onze handen gebruiken en hoe belangrijk ze zijn merken de meeste mensen echter pas wanneer elke beweging van de hand pijn doet.

Pijn in de hand is vaak een waarschuwing en duidt op een mogelijke overbelasting. Om blessures, langdurige klachten en mogelijke neveneffecten te voorkomen, moet u pijnlijke handen niet licht opvatten en zo spoedig mogelijk een arts raadplegen. 

Opbouw en functie van de hand

De hand bestaat uit meer dan 100 ligamenten, 36 gewrichten, 33 spieren en 27 beenderen. De beenderen en gewrichten zijn zo gerangschikt dat de hand een groot bewegingsbereik en dus een grote behendigheid heeft. De duim speelt daarbij een zeer belangrijke rol omdat hij een tegendruk op de andere vingers kan uitoefenen en daardoor essentieel is voor de grijpfunctie van de hand. 

De spieren voor het buigen en strekken van de vingers bevinden zich in de onderarm, hun pezen lopen aan de buig- of strekzijde naar hun aanhechtingen in de hand. Ter bescherming en voor een wrijvingsvrije beweging zijn de pezen omhuld door peesschede of peesglijweefsel. De korte handspieren, ook wel de binnenhandspieren genoemd, bevinden zich direct in de hand en zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het spreiden of samenbrengen van de vingers. 

De drie hoofdzenuwen van de hand, de nervus medianus, de nervus radialis en de nervus ulnaris zijn verantwoordelijk voor de controle van de motorische functies en de gewaarwording van aanraking, pijn en temperatuur. 

Anatomie-afbeelding van de rechterhand - handpalm

Rechterhand, palmaanzicht


Pijn in de hand Mogelijke soorten pijn en symptomen

Afhankelijk van de oorzaak kunnen de symptomen van pijnlijke handen heel verschillend zijn. 
 

  • Bij gewrichtsaandoeningen zoals artrose, artritis, reuma en jicht is er pijn bij het bewegen van de vingergewrichten.
  • Bij sensibiliteitsstoringen zoals kriebelen, branden en jeuken van de vingers of de pols kan een neurologisch probleem de oorzaak zijn.
  • Gevoelloosheid in de vingers kan echter net zo goed door een ingeklemde zenuw ontstaan.
  • Ochtendstijfheid in de hand en vingers is een typisch symptoom van reumatoïde artritis.
  • Andere symptomen kunnen gebrek aan kracht, problemen bij het grijpen en pijnlijke zwellingen zijn.

Verschillende oorzaken voor pijn in de hand 

In het algemeen zijn er veel verschillende oorzaken voor pijn in de handen. Want behalve pijn door overbelasting kunnen ook ziektes zoals reuma, jicht, ziekte van Dupuytren, carpaal tunnelsyndroom, letsels zoals skiduim of scafoid fractuur,misvormingen of genetische aanleg de oorzaak van pijn zijn. Eveneens kunnen beschadigingen van de botten en gewrichten, spierproblemen, irritatie en beschadiging van de zenuwen en doorbloedingsstoornissen pijn veroorzaken.

In de meeste gevallen kunnen de mogelijke oorzaken van pijnlijke handen echter al worden vastgesteld op grond van de lokalisatie. 

In het volgende overzicht wordt de pijn ingedeeld volgens de lokalisatie. Dit is slechts ter oriëntatie en om een eerste overzicht van mogelijke oorzaken te verkrijgen. 

Voor een betrouwbare diagnose en om vervolgschade te voorkomen, moet u bij pijn en ongemak in de hand niet te lang wachten vooraleer een arts te raadplegen. 

Lokalisatie: Waar zit de pijn in de hand? 



Behandeling van pijn in de hand

Voordat u zelf maatregelen gaat nemen, is het beter om bij pijn in de hand eerst een arts te raadplegen. Elke steek- of snijwond, hoe klein ook, moet onmiddellijk na het ongeval door een competente handchirurg worden beoordeeld. Zelfs wanneer er eerst geen functieverlies is, kan bijvoorbeeld wanneer een deel van een pees geraakt is, een volledige peesscheur (ruptuur) ontstaan. 

Dit geldt in het bijzonder bij verlies van gevoel in de hand, na een acuut letsel, bij extreme pijn, een zichtbare afwijking, schurende en knarsende geluiden tijdens of na een verwonding en bewegingsbeperkingen. Ook wanneer de pijn steeds erger wordt of er na een tijd geen verbetering optreedt, moet in elk geval medische hulp gezocht worden. Bij alle maatregelen moet u echter zelf beoordelen of ze u goed doen.

Eerste maatregelen bij pijnlijke handen

Wat betreft de handen zijn er veel verschillende aandoeningen die een individuele aanpak vereisen.

  • Bij chronische klachten, stijfheid en spanning kan warmte worden gebruikt om spieren los te maken en de pijn te verzachten.
  • Bij acute pijn, zwellingen, ontstekingen en bloeduitstortingen alsook bij pijn die verergert door activiteit, kan een koelpad voor verlichting zorgen. Deze moet echter met textiel omwikkeld worden en niet rechtstreeks op de huid gebruikt worden.
  • Wanneer het gaat om een overbelasting of een ontstekingsproces is het zinvol om te beginnen met het immobiliseren van de hand. Afhankelijk van het aangedane gebied, zijn er daarvoor bij Juzo verschillende orthesen.
     

Verzorging met hulpmiddelen

Orthesen worden in de eerste plaats voor het immobiliseren en stabiliseren gebruikt. Indien de mobiliteit behouden moet blijven, maar de hand toch ontlast en bij beweging ondersteund moet worden, worden bandages gebruikt. Deze gaan zwelling tegen en zorgen dat het voor de patiënt gemakkelijker wordt om weer zonder pijn te bewegen.

Ontlastend en stabiliserend JuzoPro handorthesen 

Door hun hoogwaardige, nauwkeurig op het gebruik afgestemde materialen, bieden ze maximale functionaliteit en draagcomfort. Afhankelijk van de indicatie kunnen de pols, afzonderlijke vingergewrichten of het duimbasis- en duimzadelgewricht ontlast en gestabiliseerd worden of kan de mobiliteit van de afzonderlijke gewrichten beperkt of verhinderd worden. Exact afgestemd op de eisen van de behandeling, ondersteunen ze het duurzame behandelingssucces. 

Hand met polsorthese JuzoPro Manu Xtec Palmar

Comprimerend en mobiliserend: JuzoFlex polsbandages 

Polsbandages combineren optimale bescherming en stabilisatie voor belaste polsen. De compressiedruk gaat zwellingen tegen, compenseert onevenwichtigheden in de spieren en stabiliseert pezen en ligamenten, zonder de bewegingsvrijheid van pols en vingers al te zeer te beperken. De ingewerkte siliconenpelotten zorgen voor een gelijkmatige drukverdeling, ontlasten drukgevoelige gebieden en hebben een massage-achtig effect dat postoperatief oedemen vermindert en zo de beweeglijkheid van gewrichten kan verbeteren. 

Hand met polsbandage JuzoFlex Manu Xtra

Fysiotherapie, ergotherapie en lymfedrainage

Om na operaties en verwondingen de functionaliteit en de volledige mobiliteit van de hand permanent te herstellen worden therapeutische maatregelen zoals fysiotherapie en ergotherapie gebruikt. Naast passieve oefeningen, waarbij de therapeut de bewegingen uitvoert, worden u in de meeste gevallen ook geschikte oefeningen getoond om thuis te doen. Lymfedrainage kan daarbij helpen de zwelling te verminderen en het genezingsproces op gang te brengen.

Oefeningen bij pijn in de hand

Er is een reeks verschillende oefeningen, die in het bijzonder bij pols- of vingerpijn gebruikt worden. De oefeningen moeten echter individueel aan de desbetreffende oorzaak van de pijn worden aangepast.

Bijvoorbeeld bij artrose (slijtage van de gewrichten) kan door regelmatige losmaak- en vingeroefeningen de beweeglijkheid van de vingers behouden en bevorderd worden. 

Een verkorte musculatuur en samengeklitte fasciae kunnen de spanning op de pols nog verhogen. Door regelmatig rekken van de pols en de vingers kan de spanning in de onderarm geleidelijk worden verminderd.


Behandeling met medicijnen

Als tijdelijke maatregel tegen handpijn worden ontstekingsremmende pijnstillers in de vorm van zalven of tabletten gebruikt. Een pijntherapie mag echter geen oplossing op lange termijn zijn. Daarom is het belangrijk de oorzaak van de pijn precies te bepalen, deze te behandelen en een chronisch verloop te voorkomen. Indien de klachten worden veroorzaakt door een immuunreactie (auto-immuunziekte), kan ook het immuunsysteem met medicijnen worden onderdrukt.


Chirurgische ingrepen 

Operaties gebeuren in veel gevallen na een acuut letsel, bijvoorbeeld na een botbreuk, een letsel aan de gewrichtsbanden of een snijwond met zenuw- en/of peesbeschadiging. Maar ook beklemmingen van zenuwen en pezen kunnen een chirurgische ingreep noodzakelijk maken. Een complete behandeling met optimaal op elkaar afgestemde producten voor orthopedie, hand- en traumachirurgie en littekenbehandeling bevordert het best mogelijke genezingssucces. 

Bovendien kunnen tijdens de genezingsfase voor het immobiliseren en voor de ontlasten van het operatiegebied orthesen zoals JuzoPro Manu Xtec Palmar, JuzoPro Palmar Xtec Rhizo of JuzoPro Palmar Xtec Digitus gebruikt worden.


Pijn in de pols

Wat u bij een pijnlijke pols kunt doen om de behandeling positief te beïnvloeden.

Leer alles over oorzaken, symptomen, verloop en behandelmogelijkheden van het carpale tunnelsyndroom.