NL
  • International

  • English Version EN

Duursport Sneller herstellen met compressie?

Niet alleen in de geneeskunde is compressiekleding een belangrijk thema, maar sinds enige tijd wordt er ook onder de sporters gediscussieerd over het nut ervan.

De een hoopt op betere prestaties, de ander ziet vooral de snellere regeneratie als voordeel.
Op medisch gebied is het duidelijk: compressiekousen vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling van vaataandoeningen. De compressie ondersteunt de spierpomp en de bloedvaten van de buitenkant. Hierdoor verbetert de bloedcirculatie, zodat de spieren beter worden doorbloed. Dit effect kan ook nuttig zijn voor sporters. In zijn boek "Laufen!" beschrijft Dr. Dr. Lutz Aderhold dat een betere doorbloeding van de spieren moet leiden tot betere prestaties. Dit uit zich in een lagere inschatting van de subjectieve belasting, lagere lactaatwaarden en snellere tijden. Onder sporters wordt ook gediscussieerd over de vraag of compressiekleding de regeneratie ondersteunt. Dit is onderzocht in een Nieuw-Zeelandse studie, die is gepubliceerd in de Journal of Strength & Conditioning Research.


Deelnemers aan de studie: het rugbyteam van Nieuw-Zeeland

In de studie werden compressiemaillots met en zonder compressiewerking vergeleken. Deelnemers: de rugbyspelers van het nationale team van Nieuw-Zeeland. 22 getrainde professionals speelden een wedstrijd, waarna ze 24 uur lang compressiemaillots moesten dragen om vervolgens een prestatietest te ondergaan. Het doel van de test was te onderzoeken of de kleding invloed had op de regeneratie. Iedere speler moest de procedure tweemaal doorlopen: eenmaal met compressiekleding en eenmaal met identiek uitziende kleding zonder compressie.

De rugbyspelers kregen van de onderzoekers te horen dat het doel van het onderzoek bestond uit het vergelijken van twee soorten compressiekleding. De belangrijkste oefeningen aan de hand waarvan het herstel moest worden vastgesteld waren tien sprints van 40 meter met telkens 30 seconden pauze en aansluitend een 3 km loop met tijdregistratie. Bij de vijfde, zesde en zevende 40 m sprint was er een kleine afwijking te zien. Ook de 3 km loop legden de spelers na het dragen van compressiekleding iets sneller af, met zo'n 2,0 +/-1,9 procent. De compressiekleding duidt hier dus op lichte voordelen ten opzichte van de normale kleding. Al met al komen de onderzoekers tot de volgende wetenschappelijke conclusie: het dragen van compressiekleding tijdens de regeneratie is “waarschijnlijk een voordeel en zeer onwaarschijnlijk schadelijk".

De alleskunner voor actievelingen

De sportieve allrounder Juzo Adventure is nauwkeurig afgestemd op de behoeften van actieve mensen en zit perfect, zelfs bij grote lichamelijke belasting.

De kous is soepel en zeer sterk. Dankzij het hoge katoengehalte is de compressiekous bijzonder aangenaam voor de huid.

Met de markante ribstructuur ziet de Juzo Adventure er fraai uit, zodat hij ook dagelijks kan worden gedragen.

Persoon draagt de Juzo Adventure
Adertherapie

Adertherapie

Ontdek onze producten met betrekking tot adertherapie.

Man gebruikt aantrekhulpmiddel

Aan- en
uittrekhulp-middelen

Ontdek onze producten met betrekking tot aan- en uittrekhulpmiddelen voor compressiekleding.

Dit interesseert u misschien