NL
  • International

  • English Version EN

Eerst borstkanker, dan lymfoedeem

Christine Raab kreeg het meteen dubbel voor haar kiezen. In november 2014 moest ze de diagnose borstkanker verwerken. Na de operatie en chemo volgende de tweede klap: een lymfoedeem. Toch liet de make-up artist zich er niet onder krijgen.

Met haar positieve instelling spreekt ze tegenwoordig andere vrouwen moed in door middel van haar video- en audiobijdragen. De kanker werd door haar man ontdekt – er zat een knobbeltje in de borst. Na een echografie, mammografie en biopsie volgde in november 2014 de diagnose: het was geen onschuldige cyste, zoals Christine Raab eerst dacht, maar daadwerkelijk borstkanker. Voor de jonge vrouw was dit – net als voor iedereen in zo'n situatie – een schok. Bij het woord “chemotherapie" zag ze meteen de typische beelden voor zich: haaruitval, een bleek en ziekelijk uiterlijk.
 


Videoboodschap voor de vrienden
 

In die tijd werkte Christine Raab als make-up artist, gaf zwemles aan kinderen en organiseerde de kinderopvang bij evenementen. Een propvolle agenda die door de diagnose borstkanker en de vele doktersbezoeken helemaal op zijn kop werd gezet. Om iedereen in haar omgeving even goed te informeren, besloot Christine Raab resoluut om een video op te nemen en deze op YouTube en Facebook te zetten. Op 2 januari 2015 was het dan zo ver – de chemotherapie kon volgens plan beginnen. Om de drie weken kreeg ze een dosis, zes in totaal. Tijdens de chemo organiseerde Christine Raab fotoshoots met haar man en ging ze naar feesten en concerten. Want bij de pakken neerzitten was geen optie voor de energieke jonge vrouw.
 


 

De rechterarm zwelt op
 

Op een dag – de chemo was al doorstaan – merkte Christine Raab tijdens het autorijden dat haar rechterarm dik opgezwollen was. Al snel bleek dat er een lymfoedeem was ontstaan. Wat volgde waren lymfedrainages, bandageringen en een armkous, die ze tegenwoordig met grote vanzelfsprekendheid draagt. Indien nodig wordt de armkous door de bandagist aangepast, zodat ze elke dag heel normaal kan functioneren en werken. Natuurlijk vragen kinderen wel eens wat ze om haar arm heeft, en ook bij make-up afspraken moet ze wel eens iets uitleggen. Maar Christine Raab is openhartig over haar aandoening en ze is ook in vele andere opzichten iemand die haar lotgenoten moed inspreekt.


 

Mooi zijn ondanks chemo

Al tijdens de chemotherapie was Christine Raab weer begonnen met zich op te maken. Het was goed voor haar welzijn om in de spiegel te kijken en er niet meer zo ziek uit te zien. Het kale hoofd was niet meer zo erg, wenkbrauwen en wimpers waren te vervangen. Ook hierover maakte ze video's die ze op YouTube zette en gaf ze talrijke kijkers die in een soortgelijke situatie waren weer moed. En nu, drie jaar na de diagnose? Is borstkanker voor Christine Raab nauwelijks meer een thema. “Met mij gaat het goed, ik ben gezond", zegt ze vrolijk aan de telefoon. Ze heeft besloten alleen nog dingen te doen die goed voor haar zijn. Ze heeft een opleiding als yogalerares gedaan en maakt nog steeds video's en podcasts voor haar website christine-raab.de. Sinds kort geeft ze ook yogacursussen voor vrouwen met kanker. Wat ze vrouwen met een soortgelijk ziektebeeld zou willen aanraden? “Heel eenvoudig", zegt Christine Raab: “Hoe erg de situatie ook is – je moet altijd proberen het beste ervan te maken!" 
 

Armkous

Om het weefsel te ontstuwen en de lymfeafvoer te activeren, wordt gebruik gemaakt van manuele lymfedrainage (MLD). Wanneer verdere oedeemreductie hiermee niet meer haalbaar is, wordt het betreffende weefsel gecomprimeerd met een op maat gemaakte armkous , indien nodig in combinatie met een compressiehandschoen (bv. Juzo Expert) om de therapie succesvol te laten verlopen.

Christine Raab portret

Dit interesseert u misschien