2. Medicamenteuze behandeling bij rugpijn
Vaak is pijn aan de rug het gevolg van een disbalans in het lichaam. De pijn veroorzaakt bijvoorbeeld een pijnontwijkende houding, die op haar beurt weer tot pijn kan leiden. Deze vicieuze cirkel van pijn, beperking van beweging en spanningen kan worden doorbroken met behulp van een pijnbehandeling met medicijnen.
Reumatische ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis kunnen specifieke rugklachten veroorzaken die met speciale geneesmiddelen kunnen worden behandeld. Ook spierontspannende geneesmiddelen kunnen de vicieuze cirkel doorbreken, met name als spanningen de primaire oorzaak van de pijn zijn. Het gebruik van medicijnen moet u beslist bespreken met uw arts. Onder bepaalde omstandigheden kan er bij u namelijk sprake zijn van contra-indicaties, waardoor dergelijke medicijnen niet mogen worden gebruikt.
Wie zonder advies van een arts langdurig medicijnen gebruikt of de aanbevolen dosering overschrijdt, riskeert zwaarwegende gevolgen.
U moet in elk geval advies vragen aan uw arts over welke medicijnen bij uw vorm van rugpijn de beste werking hebben en zo weinig mogelijk risico met zich meebrengen. In het geval van bijwerkingen moet u direct medisch advies inwinnen. De juiste pijntherapie op basis van medicijnen is zeer persoonlijk en wordt vastgesteld door uw behandelend arts.
3. Operatie bij rugpijn
Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals zwaar letsel aan een wervel met risico op beschadiging van het ruggenmerg, is direct een operatie nodig. In andere gevallen kan een operatie, na afweging van de noodzaak en de risico's, op de middellange termijn worden gepland.
De meest voorkomende rugoperaties zijn ingrepen aan de tussenwervelschijf en operaties in verband met vernauwingen van wervelkanalen (spinaalkanaalstenosen). In de afgelopen twintig jaar zijn minimaal invasieve microchirurgische operatieve ingrepen ontwikkeld.
Alleen een operatie lost immers niets op. Na een ingreep is fysiotherapie van belang voor de opbouw van de spieren en het herstel van het lichaamsgevoel. Evenwicht, bukken, draaien en tillen zijn daarbij even belangrijk als looptraining. Vooral gedurende de eerste weken helpen wervelkolomorthesen hierbij voor een succesvol operatieresultaat. Of een poliklinische of klinische revalidatiebehandeling zinvol is, moet per persoon worden bekeken.