NL
  • International

  • English Version EN

Tips voor een succesvolle litteken behandeling

Lees hier meer over hoe uw patiënten het genezingsproces kunnen bevorderen en hoe ze door actief zelfmanagement het aanslaan van de behandeling van het litteken doelgericht kunnen verbeteren. Zelfmanagement is een belangrijke zuil in de behandeling van het litteken. Als de patiënt namelijk zelf niet actief meewerkt aan de behandeling, zal zelfs het beste hulpmiddel niet effectief zijn.

Begin van de behandeling

Normaal gesproken begint de compressiebehandeling van een litteken zodra de wond volledig is gesloten. Voordat u een verzorgingsproduct in combinatie met een bestaande wond gaat dragen, moet u dat eerst met uw arts overleggen. Op advies kan compressiekleding bij kleinere wonden over een verband of wondverband worden getrokken. Wonden die nog niet volledig geheeld zijn, kunnen op die manier onder de compressiedruk bijzonder snel en zonder complicaties genezen.


Draagtijd en draagduur

Bij het dragen van compressiekleding moet u zich exact houden aan het voorschrift van de arts. Alleen zo kunt u een optimaal resultaat bereiken. In het begin kan het verzorgingsproduct vaak nog onwennig aanvoelen, maar meestal went het al snel. Littekens rijpen en veranderen normaal gesproken tot 2 jaar nadat ze zijn ontstaan. Gedurende deze periode is het gebruik van een compressiemiddel zinvol. 

Arts in gesprek met patiënt

Mobilisatie

Littekens blijven soepel wanneer u ze dagelijks insmeert en masseert. In het begin moet u zacht masseren. Als u voelt dat het litteken harder begint te worden of dat er verklevingen ontstaan met de ondergrond, kan in overleg met de arts ook harder worden gemasseerd. Zodra u merkt dat het litteken de bewegelijkheid beperkt of pijn veroorzaakt, kan ook fysio- of ergotherapie nodig zijn. Het is in dat geval zinvol advies van een arts in te winnen.

Zonlicht

Littekens mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, maar moeten worden bedekt en worden beschermd met zonnebrandcrème. Alleen kleding schermt het zonlicht onvoldoende af. Direct zonlicht bevordert bovendien de vorming van hypertrofische littekens en kan donkere verkleuringen van het littekenweefsel tot gevolg hebben.

Zonnebrandcrème op één schouder

Hygiëne

Hygiëne is cruciaal in de littekenbehandeling. Om ontstekingen te voorkomen, moet het littekengebied altijd hygiënisch schoon worden gehouden. Met name aan het begin van de behandeling moeten de voorschriften van de arts over het reinigen van het litteken worden opgevolgd.

Reiniging van het compressiemiddel

Bij de hygiëne hoort ook het dagelijks wassen van het compressiemiddel. Dat kan in de wasmachine op het programma voor de fijne was tot 40 °C. Alleen bij dagelijkse reiniging blijven de elastische eigenschappen langere tijd behouden en kunnen resten van huidschilfers, zalf, vuil en stofdeeltjes zich niet in de stof afzetten. Voor alle wasbeurten raden wij het milde Juzo Speciaal wasmiddel aan.  Er mag geen wasverzachter worden gebruikt, omdat de weekmakers hierin de compressiedraden aantasten!

Vrouw die de was ophangt

Littekenbehandeling bij kinderen

Om consequent mee te werken aan het resultaat, hebben kinderen nog veel meer ondersteuning nodig dan volwassenen. Dat maakt de behandeling van het litteken zowel voor de jonge patiëntjes als voor hun ouders en omgeving een inspannende krachttoer. De kleine assistent Julius, een vrolijk fantasiewezentje, helpt kinderen en hun ouders door de lastige behandelingsperiode te komen. Julius geeft de jonge helden en heldinnen moed, biedt troost en biedt ondersteuning bij het consequent dragen van het compressiemiddel.

Julius de kleine assistent

Dit interesseert u misschien

Categorieën

Wilt u altijd op de hoogte blijven en het laatste nieuws per e-mail ontvangen? Meld u dan meteen aan voor de Juzo newsletter voor de medische vakhandel!