Als een kind brandwonden, schroeiwonden of een andere zware huidwond heeft, volgen vaak vele bezoeken aan artsen en zijn vele therapieën nodig. Als medisch speciaalzaak brengt u veel tijd met de kinderen door, aangezien kinderen in de groei steeds weer een nieuw perfect zittend compressiemiddel nodig hebben. Alleen een optimaal geheeld litteken zorgt voor maximale bewegingsvrijheid en luchtigheid voor het verdere leven.
Wat is een compressiemiddel?
Door druk uit te oefenen op het littekengebied, kan het litteken beter helen. Deze methode wordt al vele jaren succesvol in praktijk gebracht. Een compressiebehandeling is nodig bij middelzware en zware brandwonden (niveau IIb en III), maar wordt ook gebruikt bij grote snijwonden of soms na chirurgische ingrepen. Dit kan met behulp van een vlakgebreid op maat gemaakt compressiemiddel.
Zodra een wond dicht is, kan met compressietherapie worden begonnen. De gelijkmatige druk van de compressiekleding over een groot oppervlak kan talrijke positieve effecten hebben op het littekengebied:
- Voorkomen van woekering van het litteken
- Verbleken van het litteken
- Zachter littekenweefsel
- Verminderen van de dikte van het litteken
- Bescherming van de gevoelige huid of het transplantaat
- Vermindering van de jeuk
- Afname van eventuele pijn
- Toename van de bewegelijkheid van het litteken bij een gewricht
- Minimalisering van het risico van verschrompeling van het litteken en de hieruit resulterende verstijving van het gewricht
Afb. 1 Hypertrofisch, opgezet litteken zonder compressie
Afb. 2 Afgevlakt litteken onder compressiebreiwerk
Op de poster "Kennis over de huid" worden niet alleen de opbouw van de huid en de verschillende littekenvormen weergegeven, maar ook de werkwijze van het compressiemiddel. Zo kunt u kinderen en hun ouders snel en eenvoudig laten zien waarom compressiekleding zo belangrijk is voor de optimale littekenvorming. U kunt de poster bestellen via uw vertegenwoordiger of door een e-mail te sturen aan bestellung@juzo.de.
Hoe lang duurt compressietherapie?
De therapie kan meerdere maanden tot twee jaar duren. De periode moet worden afgestemd met medisch personeel. Daarna zijn nacontroles om de drie maanden voldoende. Hoe consequenter de compressiekleding wordt gedragen, hoe groter de kans is op een kortere therapieduur en een beter resultaat. Andere factoren zijn zwaartegraad, de plek op het lichaam en het uitrekken van het litteken en de individuele voortgang van de genezing.
Aanpassen van het compressiemiddel
Een exact aangepast compressiemiddel mag niet verschuiven of insnoeren. Als speciaal opgeleid vakpersoneel van de medische speciaalzaak moet u voldoende tijd nemen om de lichaamsmaat van een kind precies te bepalen. Voor de details van kleine maten is de hoogste precisie nodig. Bij het aanmeten bepaalt u als specialist of er bijzondere hulpstukken aan toegevoegd moeten worden, zoals pelotten, om een optimale, gelijkmatige druk op het littekengebied te bewerkstelligen. Op basis van deze waarden wordt een anatomisch correct en precies passend compressiemiddel (bijvoorbeeld Juzo ScarComfort Fine) gemaakt.
Tip: Maak direct de volgende controleafspraak! Omdat kinderen snel groeien, is mogelijk al snel een groter, nieuw compressiemiddel nodig.
Een compressiemiddel moet als een tweede huid op het lichaam zitten. Vooral bij het begin van de therapie kan dit nieuwe gevoel voor kinderen even wennen en vaak onaangenaam zijn. Als speciaalzaak moet u het kind samen met de ouders gelijk bij de eerste passing geruststellen, aanmoedigen en motiveren. Kinderen moeten hun verzorgingsproduct leuk vinden, dan zullen ze het ook graag dragen. U kunt hiervoor ons Julius-concept gebruiken. Hoe u kinderen daarmee kunt motiveren, leest u in deel 3 van ""littekenbehandeling bij kinderen".
Nuttige tips en informatie over alle aan- en uittrekhulpen van Juzo kunt u ook vinden in onze brochure 'Compressietherapie – goed beginnen!' of hier.