NL
  • International

  • English Version EN

Dat gaat onder onze huid zitten

Ook onze huid is niet immuun voor ziektes. Lees hier alle informatie over het onderwerp huidziekten!

Wetenswaardigheden over huidziekten

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam met talrijke belangrijke functies. In dit artikel leest u interessante feiten over de huidstructuur, verschillende huidziekten en hun oorzaken, symptomen, behandelingsmogelijkheden en voorzorgsmaatregelen. Als voorbeeld wordt hier dieper ingegaan op de vaak voorkomende huidziekte acne.

De huid beschermt tegen invloeden van buitenaf, reguleert de lichaamstemperatuur en dient als zintuigorgaan voor aanrakingen, pijn en druk. Bovendien speelt de huid een belangrijke rol bij de opname vanvitamine D onder invloed van zonlicht. Maar naast al haar positieve eigenschappen is de huid ook gevoelig voor diverse ziekten en infecties.

Huidaandoeningen (dermatosen) zijn aandoeningen die vooral de huid zelf maar soms ook de talg- en zweetklieren, haren of nagels betreffen. Van acne tot eczeem en huidkanker, er zijn talrijke huidaandoeningen waar zowel jongeren als volwassenen last van kunnen hebben. Daarom is kennis van de verschillende soorten huidziekten belangrijk en kan tijdig de diagnose worden gesteld en met de juiste behandeling worden begonnen.


Opbouw van de huid

Sommige huidaandoeningen tasten alleen bepaalde delen of lagen van de huid aan terwijl andere alle lagen of het hele lichaam kunnen aantasten. Om de verschillende huidziekten beter te begrijpen, is het nuttig om de structuur van de huid nader te bekijken. De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en de onderhuid (subcutis). Elke laag heeft z'n eigen speciale taken en draag bij aan de gezondheid en functionaliteit van onze huid. De bovenste laag, de epidermis dient als beschermlaag tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën, virussen en uv-straling. Deze laag is opgebouwd uit verschillende cellagen waaronder melanocyten die verantwoordelijk zijn voor de pigmentatie van onze huid. De laag daaronder is de dermis, die bloedvaten, zenuwuiteinden, haarzakjes (haarfollikels) en talgklieren bevat. Deze laag zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. De onderhuid vormt de onderste huidlaag en dient voor de opslag van energie en isolatie van warmte. Deze laag bestaat voornamelijk uit vetcellen en bindweefsel. Samen zorgen deze drie lagen ervoor dat onze huid haar functies volledig kan vervullen.

Figuur Opbouw van de huid

Epidermis - opperhuid           |           Dermis - lederhuid           |           Subcutis - onderhuid

Meer informatie over de huid kunt u lezen op onze Goed-geïnformeerd-pagina Litteken.


Huidziekten: een overzicht

Huidziekten verschillen in veel opzichten van elkaar. Meerdere factoren kunnen leiden tot huidziekten die het algemene welzijn kunnen beïnvloeden. Er zijn acute of chronische aandoeningen, inflammatoire of niet-inflammatoire aandoeningen, maar ook infecties of erfelijke aandoeningen. Al deze aandoeningen hebben hun eigen symptomen en behandelingsmogelijkheden.

Veel voorkomende huidziekten:

  • Eczeem
  • Psoriasis (schub(ben)ziekte)
  • Rosacea
  • Urticaria (netelroos)
  • Vitiligo
  • Acne
  • Huidkanker
  • Neurodermitis
  • Wratten
  • Herpes

Oorzaken en symptomen van huidziekten

Huidziekten kunnen verschillende oorzaken hebben en diverse symptomen vertonen. Sommige worden veroorzaakt door allergische reacties op bepaalde stoffen, andere door een verminderde immuunrespons van het lichaam of door infecties met bacteriën of virussen. Huidziekten zoals schimmel- of herpesinfecties kunnen ook besmettelijk zijn. Vaak spelen ook genetische factoren een rol bij de ontwikkeling van huidziekten.  

De symptomen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de huidziekte en kunnen jeuk, roodheid, zwelling of uitslag omvatten. In een aantal gevallen kunnen ook blaarvorming, korstvorming of veranderingen in de huidtextuur optreden. Soms kan ook pijn of een algemeen gevoel van ongemak optreden.

De meest voorkomende symptomen van een huidziekte zijn:

  • Galbulten
  • Papels (pukkels)
  • Knobbeltjes
  • Pustels (etterpuisten)
  • Blaasjes
  • Roodheid
  • Schilfers

Het is belangrijk om te weten dat niet alle huidveranderingen automatisch op een ziekte wijzen. Soms zijn dit slechts tijdelijke reacties op bepaalde omgevingsfactoren of irriterende stoffen. Aanhoudende of zorgwekkende symptomen moeten echter door een arts worden gecontroleerd om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Behandelingsmogelijkheden en preventie van huidziekten

Als het om huidziekten gaat, is het belangrijk om te weten dat er verschillende behandelingsmogelijkheden zijn om de symptomen te verlichten en de genezing te bevorderen. Afhankelijk van het type huidziekte zijn er verschillende mogelijkheden. Dit varieert van rechtstreeks op de huid (topisch) aanbrengenvan medicatie zoals crèmes en zalven tot systemische therapieën zoals orale medicatie of injecties. Sommige huidziekten vereisen ook speciale maatregelen, zoals het vermijden van bepaalde uitlokkende factoren of het dragen van beschermende kleding. Bij bacteriële infecties kan ook een compressiemiddel met zilverdraad in het breisel worden ingezet.

Ook kunnen veranderingen in je levensstijl een belangrijke rol spelen bij de behandeling en preventie van huidaandoeningen. Alcohol- en nicotinegebruik moet worden vermeden en er moet extra goed op de eetgewoonten worden gelet. Regelmatig handen wassen en maatregelen nemen ter bescherming tegen de zon kunnen infecties en andere huidproblemen helpen voorkomen. Persoonlijke voorwerpen dienen zo min mogelijk te worden gedeeld om contactbesmetting te minimaliseren. Andere of minder huidverzorgingsproducten gebruiken of make-up achterwege laten kan eveneens de huid verbeteren. Regelmatige algemene lichaamshygiëne draagt ook bij aan een gezonde huid.

Het is echter belangrijk om hierbij te vermelden dat de beste behandelingsmethode of preventiestrategie per geval kan verschillen. Daarom is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor een individuele diagnose en aanbevelingen voor de betreffende situatie.


Acne: een van de meest voorkomende huidziekten bij jongeren en volwassenen

Acne is een van de meest voorkomende huidziekten die voorkomt bij zowel jongeren als volwassenen. Deze aandoening treedt meestal op tijdens de puberteit en kan leiden tot aanzienlijke lichamelijke en psychische klachten. Afhankelijk van de ernst kan de huidziekte littekens achterlaten en zeer belastend zijn voor de getroffen persoon. Acne ontstaat door een te hoge talgproductie in de talgklieren wat leidt tot verstopte poriën. Daardoor kunnen bacteriën zich vermeerderen en ontstekingen veroorzaken. De symptomen variëren van mee-eters en pukkels tot ontstoken papels of zelfs dieper liggende knobbels. Acne kan voorkomen in het gezicht, op de rug of in lichaamsplooien.

Een vroegtijdige behandeling van acne is belangrijk om gevolgschade zoals littekenvorming te minimaliseren. Afhankelijk van de ernst zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Daartoe behoren topische crèmes of zalf die helpen de huidporiën vrij te maken en ontstekingen te verminderen. In sommige gevallen worden geneesmiddelen op recept gebruikt, zoals antibiotica of hormoonpreparaten.

Als er na acne littekens achterblijven, zijn ze meestal atrofisch. Dat wil zeggen dat er tijdens het genezingsproces te weinig nieuw bindweefsel wordt gevormd om de wond weer volledig op te vullen. De littekentherapie bestaat uit invasieve en conservatieve behandelingsmogelijkheden. Opvallende littekens kunnen bijvoorbeeld worden behandeld met microneedling of een laser. Zo wordt de genezing opnieuw gestimuleerd. Om rijping van de littekens te ondersteunen, kan een compressiemiddel worden gebruikt. Door de compressie kunnen de collageenvezels parallel aan de huid samengroeien. Bovendien heeft de lichte druk een positieve invloed op pijn, jeuk, beweeglijkheid en kleur van het litteken.

Atrofische littekens

Naast behandeling is ook preventie van acne een belangrijk aspect van de aanpak van deze huidziekte. Een goede gezichtsverzorgingsroutine met milde reinigingsproducten kan overtollige olie en vuil van de huid verwijderen. Een gezonde levensstijl met uitgebalanceerde voeding en regelmatige lichaamsbeweging helpen om het ontstaan van acne te verminderen. Acne is een behandelbare huidaandoening en er zijn veel mogelijkheden om acne onder controle te krijgen. Een tijdige diagnose en de juiste behandeling kunnen helpen om de impact van acne op het welzijn van de getroffen persoon te minimaliseren.


Conclusie

Kennis van de verschillende soorten huidziekten maakt het mogelijk een tijdige diagnose te stellen en een juiste behandeling te starten. Als uw huid ongewone symptomen vertoont, dient u een dermatoloog te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en complicaties op lange termijn te vermijden. Met de juiste verzorging en behandeling kunnen veel huidziekten succesvol onder controle worden gehouden en kan het algemene welzijn verbeteren.


Dit interesseert u misschien

Categorieën

Wilt u altijd op de hoogte blijven en het laatste nieuws per e-mail ontvangen? Meld u dan meteen aan voor de Juzo newsletter voor de medische vakhandel!