Dermabrasie
Bij deze procedure wordt de bovenste huidlaag (epidermis) met behulp van een draaiende schijf met diamantkorrels verwijderd onder lokale verdoving. De methode wordt met name ingezet bij acnélittekens om het huidbeeld te verbeteren.
Littekens laten helaas haast altijd sporen achter. Toch bestaan er goede behandelingsmogelijkheden om ze er beter te laten uitzien en om de lichaamsfunctie duidelijk te verbeteren. Naast uiterlijk zijn er nog veel meer redenen die voor de behandeling van littekens pleiten. Want zonder behandeling kunnen overgevoeligheid, verhoogde jeuk en pijn, een gespannen huid en verklevingen in het weefsel ontstaan. Daarnaast kunnen functie- en bewegingsbeperkingen optreden, bijvoorbeeld aan de handen of gewrichten.
Vooral sterk opliggende, woekerende (hypertrofische littekens) of uitpuilende littekens (keloïden) kunnen, afhankelijk van hun locatie en verschijnselen, ook leiden tot psychologische stress of trauma's.
Aangezien het succes van littekenbehandeling in de eerste twee jaar het grootst is, dient deze tijd ook gebruikt te worden om de kwaliteit van het litteken te verbeteren.
Omdat elk litteken anders is, moet ook de behandeling ervan afhankelijk van het soort litteken, van de positie en van andere factoren individueel worden afgestemd. De behandeling bestaat meestal uit verschillende aanvullende maatregelen.
Een vroegtijdig begin met de therapie na een ingreep is noodzakelijk om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. De periode waarin het litteken actief is, kan dan maximaal worden benut. Bij alle littekens moet dus direct na de wondgenezing worden begonnen met niet-invasieve (conservatieve) behandelingsmogelijkheden.
Bij littekens met een duidelijke functie- of bewegingsbeperkingen kan een littekencorrectie noodzakelijk zijn. Afhankelijk van hoe het litteken eruitziet, gebeurt dit chirurgisch of bijvoorbeeld door middel van lasertherapie.
De specialist zal de meest geschikte combinatie van verschillende behandelingsmethoden kiezen.
In principe maken we bij de behandeling van littekens onderscheid tussen non-invasieve en conservatieve en invasieve behandelmethoden. Alle medicamenteuze en fysiotherapeutische benaderingen worden samengevat onder de noemer conservatieve therapie. Alle maatregelen waarbij het lichaam wordt binnengedrongen, oftewel waarbij de huid wordt doorgesneden, vallen onder invasieve therapie. Hiertoe behoren met name alle chirurgische ingrepen.
Wij hebben hier enkele nuttige tips samengesteld die kunnen bijdragen aan een succesvolle littekentherapie. Vaak zijn het de kleine dingen die weinig moeite kosten, maar die wel kunnen bijdragen aan de behandeling en die de therapie voor u vereenvoudigen.
Draagtijd
Draag uw compressiekleding precies volgens het voorschrift van uw arts. Alleen zo kunt u een optimaal therapieresultaat bereiken. Normaal gesproken draagt u het verzorgingsproduct ook 's nachts en doet u het alleen af om het te wassen.
Zonlicht
Stel uw littekens nooit bloot aan direct zonlicht en zorg altijd voor een goede bescherming tegen de zon. Direct zonlicht bevordert de vorming van hypertrofische littekens. Het littekenweefsel kan bovendien donker verkleuren. Compressiekleding van Juzo (Juzo ScarComfort) garandeert een uv-beschermingsfactor van 30. De siliconenpads van Juzo (Juzo ScarPad) bieden extra bescherming omdat ze een uv-zonbeschermingsfactor van 50 hebben.
Reiniging van het compressiemiddel
U kunt uw compressiekleding in de wasmachine wassen op het programma voor de fijne was (tot 40 °C). Resten van huidschilfers, zalf, vuil en stofdeeltjes kunnen zich in de stof afzetten. Was uw compressiekleding daarom dagelijks. Alleen zo blijven de elastische eigenschappen duurzaam behouden en wordt de levensduur van de compressiekleding verhoogd. Voor alle wasbeurten raden wij het milde Juzo Speciaal wasmiddel aan. Gebruik geen wasverzachter, omdat de weekmakers hierin de compressiedraden aantasten!
Fysiotherapie/Ergotherapie
Gerichte beweging door middel van fysio- en ergotherapie is van groot belang voor een effectieve littekentherapie. Het littekenweefsel wordt hierdoor geactiveerd en beter doorbloed, terwijl het bindweefsel zachter wordt. Bovendien kan een foute positie van een gewricht of verstijving van de ledematen optimaal worden behandeld, zodat de beste resultaten worden behaald. Houd u beslist aan de aanbevelingen omtrent de therapie.
Reiniging van siliconenpads
Reinig uw ScarPad dagelijks – alleen dan is de noodzakelijke hygiëne rondom het littekengebied gegarandeerd en blijft de pad goed zitten. De ScarPad moet met een speciaal reinigingsmiddel worden gewassen (Juzo ScarPad Cleaning Soap). Doe enkele druppels van de zeep op de ScarPad en was deze grondig onder stromend warm water. Na reiniging legt u de pad met de klevende zijde naar boven op een droge doek. Zodra de siliconenpad volledig droog is, kunt u hem opnieuw gebruiken.
Littekenverzorging
Littekens blijven soepel wanneer u ze dagelijks insmeert en masseert. Hygiëne is hierbij zeer belangrijk. U moet het litteken schoon houden om ontstekingen te voorkomen. Volg de aanbevelingen van uw behandelend arts over de verzorging op.
Pasvorm
Compressiekleding moet perfect zitten en mag niet insnoeren of verschuiven. Bij gewichtsschommelingen of groei bij kinderen veranderen de lichaamsmaten. Richt u in dit geval tot uw medische speciaalzaak. Hier kan men de pasvorm van het compressiemiddel controleren en indien nodig een nieuw compressiemiddel voor u opmeten.
Open wonden
Siliconenpads mogen in geen geval op een open wond worden gedragen! Voordat u een compressiemiddel in combinatie met een bestaande wond gaat dragen, moet u beslist eerst met uw arts overleggen. Met toestemming van de behandelaar kan compressiekleding bij kleinere wonden over een verband of pad worden getrokken. Resterende onvolkomenheden kunnen onder de compressiedruk bijzonder snel en zonder complicaties genezen.
Waarom moet de compressiekleding zo nauw aansluiten?
De term 'compressiekleding' geeft al aan dat deze werkt op basis van compressiedruk. Hierbij zorgt de druk op het litteken ervoor dat nieuw weefsel zo gestructureerd mogelijk aangroeit en niet wild kan woekeren. Zo blijft het litteken vlakker, zachter en flexibeler. Bovendien dient de littekenverzorging in de eerste helingsfase ter bescherming en vermindert deze de jeuk aan het litteken.
Is het normaal dat er na het uittrekken van de compressiekleding afdrukken achterblijven?
Compressiedruk zorgt voor een ontstuwingsfase van het weefsel. Dit effect is na het uittrekken duidelijk zichtbaar. Het is volledig normaal en geeft alleen aan dat de compressie haar werk doet.
Moet de huid onder de littekenverzorging met crème worden ingesmeerd?
Littekens moeten niet uitdrogen. Ze blijven soepel wanneer u ze dagelijks insmeert en masseert. Wij raden het gebruik van speciaal afgestemde verzorgingsproducten aan, zoals de hydraterende Juzo Lymph Lotion met 4% ureum en 30% lipiden.
Kunnen ook paraffinehoudende zalven worden gebruikt?
Paraffinehoudende zalven dienen volledig te zijn opgenomen voordat de compressiekleding weer wordt aangetrokken.
Welke littekencrèmes zijn nuttig?
Crèmes met siliconen voorkomen dat het litteken uitdroogt en ondersteunen zo het genezingsproces.
Moet je bij littekens ook zeep gebruiken bij het wassen?
Als de wond genezen is, moet het litteken om hygiënische redenen ook met zeep worden gereinigd. Om het litteken niet te veel uit te drogen, moet daarna een vochtinbrengende crème worden gebruikt.
Hoe vaak moet een nieuw verzorgingsproduct worden aangeschaft?
Per jaar ontvangt u twee verzorgingsproducten. Aangezien u het verzorgingsproduct de hele dag draagt en ook dagelijks moet wassen, is het nodig dat u het kunt verwisselen. Als het verzorgingsproduct door groeien of gewichtsverandering niet meer past, kan een nieuw verzorgingsproduct worden besteld.
Hoe kom je aan 23 uur draagtijd met slechts één verzorgingsproduct, ondanks wassen en drogen?
Op hygiënische gronden moet een verwisselbaar product de standaard zijn. Bespreek dit met uw arts of behandelaar.
Wat kunt u doen als het compressieproduct kapot is gegaan?
Uw arts of behandelaar moet bij de zorgverzekering een nieuw verzorgingsproduct aanvragen. Voor een goedkeuring kan overleg met uw contactpersoon bij de zorgverzekering nuttig zijn.
Hoe lang moet de compressiekleding worden gedragen?
Littekens zijn tot twee jaar na het ontstaan ervan actief. Tijdens deze periode is het zinvol om compressiekleding te gebruiken. Zodra het litteken vervaagd is en niet meer rood is gekleurd, spreken we van een inactief litteken. Dit verandert niet veel meer.
Waarom moet de compressiekleding 24 uur per dag worden gedragen?
Alleen een voortdurende druk op het litteken zorgt ervoor dat het nieuw gevormde bindweefsel zacht en vlak blijft.
Hoe vaak moet compressiekleding worden gewassen?
Compressiekleding moet dagelijks worden gewassen.
Hoe kan compressiekleding worden gewassen?
Naast de handwas kunt u uw compressiekleding in de wasmachine wassen op het programma voor de fijne was (tot 40 °C). Gebruik daarvoor een wasmiddel of een fijnwasmiddel zonder wasverzachter.
Mag onder siliconenpads huidcrème worden gebruikt?
Huidcrème is een belangrijk onderdeel van de littekenverzorging en houdt het litteken zacht en elastisch. De crème moet echter volledig ingetrokken zijn voordat de siliconenpads weer worden aangebracht.
Hoe moeten siliconenpads worden gereinigd?
Als het siliconenpads met een plaklaag betreft, kunt u deze reinigen met warm water en zeep. Vervolgens laat u het product drogen op een stofvrije locatie. Speciaal vervaardigde siliconenpads en -polsteringen kunnen en moeten elke twee dagen een paar minuten in kokend water worden gelegd.
Is het normaal dat siliconenpads na het afdoen afdrukken achterlaten?
Het is normaal dat door de compressiedruk de huid wordt ontlast en dat er afdrukken van de siliconenpad in de huid staan.
Beschermt compressiekleding tegen zonlicht?
De beschermende werking tegen de zon is afhankelijk van het desbetreffende materiaal. Juzo ScarComfort-compressiekleding garandeert bijvoorbeeld een uv-beschermingsfactor van UPF 30. De siliconenpads van de Juzo ScarPad bieden extra bescherming, omdat ze een uv-zonbeschermingsfactor van UPF 50 hebben.
Wanneer kan iemand met een litteken weer douchen, in bad of naar het zwembad?
Zodra de wond is geheeld.
Wanneer wordt in het kader van littekenbehandeling fysiotherapie of ergotherapie voorgeschreven?
Met name wanneer grote littekens in de buurt van gewrichten liggen, kan dat leiden tot functie- en bewegingsbeperkingen. Bespreek dat met uw behandelend arts.