"Het wezenlijke van langlaufen is dat je buiten, glijdend over de sneeuw, in harmonie bent met de natuur." Zo slaat Peter Schlickenrieder, zilveren medaillewinnaar van Salt Lake City en één van de succesvolste Duitse langlaufers, de spijker op zijn kop. Sinds enkele jaren ontwikkelt dit wintervermaak, dat een beetje op een dood spoor was geraakt, zich weer tot een trendsport voor jong en oud. En met goede redenen: wat gezondheid en preventieve aspecten betreft is langlaufen een vrijwel perfecte bewegingsvorm, want de spieren van de benen, romp, schouders en armen worden getraind, terwijl de gewrichten worden ontzien. Meer dan 90 procent van de spieren wordt geactiveerd, met een minimum aan uitrusting. Hierdoor is langlaufen een optimale cardiovasculaire training. Het voorkomt hoge bloeddruk, infarcten en diabetes, verbetert de doorbloeding, vereenvoudigt de afvoer van schadelijke stoffen en helpt ook bij aderproblemen. Verder bevordert langlaufen het uithoudingsvermogen, evenals het coördinatie- en evenwichtsvermogen. Vooral voor oudere mensen kan dit nuttig zijn. Maar het kan ook spectaculair zijn, want de wat meer gevorderde langlaufers kunnen verbazingwekkende snelheden halen.
Wie met langlaufen wil beginnen, kan door middel van nordic walking of fietsen al een zekere basisfitheid opbouwen. Een training op de crosstrainer versterkt bovendien de schoudergordelspieren, wat van pas komt bij het gebruik van de stokken tijdens het langlaufen. In ieder geval is het aan te raden om een beginnerscursus te volgen. De technische aanwijzingen dienen niet alleen ter voorkoming van blessures door vallen, maar helpen ook bij de beslissing of u de klassieke langlauftechniek of de skating-techniek wilt leren. Het voordeel van de klassieke techniek is dat de eerste passen echt eenvoudig te leren zijn en dat de belasting laag blijft. Voor skating is wat meer conditie nodig, afhankelijk van hoe goed u de techniek onder de knie heeft. Maar ook hier zijn de belangrijkste bewegingspatronen snel te leren, zodat de pret snel kan beginnen.
Voordat u naar buiten gaat in de sprookjesachtige winterwereld, moet u zich goed opwarmen, net als bij elke sport. Ook een blik op het langlauftraject is raadzaam, want voor beginners zijn parcoursen met een vlak profiel en eenvoudige vormen het beste. Wie bij zijn eerste langlaufkilometers nog snel buiten adem raakt, kan altijd een pauze inlassen. Wel moet u langere pauzes bij winterse temperaturen vermijden, want zodra u niet meer beweegt, koelen uw spieren zeer snel af. Het is beter wat langzamer te gaan, maar wel in beweging te blijven.
Een belangrijk aspect in dit verband is de kledingkeuze. Voldoende warmte-isolatie en een goede bescherming tegen de wind zijn een voorwaarde voor winterpret in de natuur. Alleen dikke kleding is echter niet de beste oplossing. Ook bij temperaturen onder nul moet u textiel dragen dat transpiratie doorlaat, zodat uw huid droog en warm blijft. Goede handschoenen en een warme muts tot over de oren ronden de langlaufuitrusting af. Wie langer dan een uur buiten onderweg is, moet iets te drinken meenemen, want ook als het koud is, verliest het lichaam vloeistof. Een banaan of mueslireep zorgen voor energietoevoer. Want u mag niet vergeten dat langlaufers bij dezelfde belastingsintensiteit meer spiergroepen activeren en hierdoor ook meer calorieën verbranden dan bijvoorbeeld wielrenners of joggers.
Producttip
Juzo Adventure
- Fraai voorkomen
- Sterke structuur
- Hoogwaardig breiwerk
De Juzo Adventure is perfect geschikt om te langlaufen. Dankzij een hoog katoengehalte is het materiaal bovendien zeer huidvriendelijk. De alleskunner voor actieve mensen!